David             Pagina terug

tekst 

Hanna Lam (1928-1988)

muziek

Wim ter Burg (1914-1995)

vindplaats

Alles wordt nieuw III, 4

© tekst

Callenbach (ondergebracht bij Kok, Utrecht)

© muziek

Callenbach (ondergebracht bij Kok, Utrecht)

belangrijkste doelgroep

kinderen

thema

uitverkiezing, koning

Bijbelplaats(en)

1 Samuël 16, 1-33

thuis, school, catechese

Als lied bij de lezing van de uitverkiezing van David

liturgie

Lied voor kinderen op de 4e zondag in de Veertigdagentijd (jaar A)

toelichting

(tekst) De belangrijkste koning van Israël was ongetwijfeld David. In dit lied wordt hij ‘de kleine jongen met de herdersfluit’ genoemd. Hij zong, speelde harp en hij danste (sprong) vrolijk voor de ark uit. Hij was klein van voorkomen, maar God kijkt naar het hart. en aan deze jongen wilde God zijn volk graag toevertrouwen.
De naam van David wordt van oudsher in verband gebracht met de psalmen, de liederenschat van het volk Israël, waaruit ook in onze christelijke traditie dagelijks gezongen en gebeden worden over de hele wereld. De laatste strofe van het lied verwijst daar naar: "David zong ons voor en die oude woorden zingen nog steeds door.”
(melodie) Een vrolijke melodie, waarin je iets kunt beleven van het jeugdige enthousiasme van de jonge David. Je ziet hem als het ware dansen bij deze muziek. Het is ook een kort lied met korte regeltjes en eenvoudige woorden, wat het heel geschikt maakt om te zingen met jonge kinderen.

instrumentale begeleiding

Orgel  of piano: zie begeleidingenboek bij  Alles wordt nieuw. Het ligt voor de hand om bij dit lied ook een fluit te laten meespelen!
Gitaar: In Kom en zing! staan de gitaarakkoorden uit de eenstemmige uitgave.