Zonnelied van Franciscus             Pagina terug
 

tekst

Marjet de Jong

muziek

Wim Ruitenbeek

vindplaats

Ga je mee? (Bijbelverhalen, versjes en liedjes voor kinderen, onderdeel van het project ‘Geloven thuis’), KBS/VBS (momenteel ondergebracht bij Adveniat Geloofseducatie). Lees meer…

© tekst

Adveniat Geloofseducatie

© muziek

Adveniat Geloofseducatie

belangrijkste doelgroep

kinderen

thema

schepping, heiligen, Franciscus

Bijbelplaats(en)

Gen. 1-2, Ps. 8, Ps. 104

thuis, school, catechese

Bij de catechese over het Scheppingsverhaal en als er gesproken wordt over hoe we omgaan met onze aarde. Maar ook op de naamdag van Sint Franciscus van Assisi, 4 oktober, bekend als Werelddierendag.

liturgie

Dit lied heeft (nog) geen goedkeuring voor gebruik in de r.-k. liturgie.

toelichting

(tekst) Het Zonnelied van Franciscus is één van de mooiste liederen die de christelijke traditie heeft voortgebracht, toch zijn er maar weinig hedendaagse zingbare vertalingen van gemaakt. Zeker nu zijn naamgenoot Paus Franciscus een encycliek over de bescherming van onze aarde en het milieu laat beginnen met de eerste woorden van het Zonnelied – Laudato si’ – is het goed als kinderen dit lied leren kennen en zo iets meekrijgen van de spiritualiteit van Franciscus: we zijn als broeders en zusters verbonden met de schepping. Meer weten over het Zonnelied? Klik hier!
(melodie) Het is geen gemakkelijke melodie die Wim Ruitenbeek gemaakt heeft, maar wel een toonzetting die heel mooi past bij de verwondering om Gods schepping.
In de bundel is een foutje geslopen in de maatnotatie. Op de tweede notenbalk moet na ‘Broeder’ een 4/4 maat worden aangegeven. (In de originele partituur staat ‘Broeder’ geïsoleerd tussen twee 4/4 maten.)