Hoe vordert de wederopbouw van kerk en orgel van Limmen na de brand?

Woensdag 28 augustus heeft Mgr. Hendriks de Cornelius­kerk in Limmen bezocht, die na de uitslaande brand (3-5-2018) een proces van heropbouw ondergaat. De kerk ziet er al weer heel presentabel uit. Binnen in de kerk staan de steigers nog, maar plafond en dak zijn bijna klaar.

Johan Olling, de pastoraal werker van de parochie, heeft intensieve maanden achter de rug, samen met de vele mensen - waaronder de bestuursleden - uit de parochie die ervoor hebben gezorgd dat de wederopbouw van hun fraaie St. Cornelius­kerk vlot verlopen is. Dat alles getuigt van betrokkenheid en gemeen­schapszin.


 
De kerk was in het bezit van 2 orgels: Het Pelsorgel uit 1921 met een Electro-pneumatische tractuur en een Unit koororgel van de fa. Fontein en Gaal uit Amsterdam. De wederopbouw van het grote Pelsorgel zou erg kostbaar zijn en het kleinere orgel dat meestal werd gebruikt, was geheel vernietigd door de brand. Het Pelsorgel is wonderbaarlijk redelijk uit de brand gekomen (het orgel stond op de koorzolder). Het orgel heeft wel veel rook en waterschade opgelopen, het pijpwerk is nog in redelijke staat. Het Pelsorgel wordt overigens niet teruggeplaatst. We hebben gekozen voor een koororgel. Deze wordt geplaatst in het linker-transept van de kerk.

De keuze is gevallen op het Ypma orgel uit de R.K. kerk van O.L. Vrouw van Altijddurende bijstand te Valkenburg. Het is een twee-klaviersorgel met zwelpedaal en het heeft een Frans- romantische klankkleur. Alle werkzaamheden zoals de opbouw van het orgel, schoonmaak, intonatie en stemming worden verricht  door de fa. Adema  Kerkorgelbouw te Hillegom.  Dhr. Ton van Eck is adviseur namens de KKOR.

De herbouw van de kerk verloopt voorspoedig. Wij hopen dat de kerk rond Pasen 2020 klaar is. De werkzaamheden rond het orgel beginnen rond februari 2020.

De planning is de kerk voor kerstmis weer in gebruik te nemen. Of dat gaat lukken? Het wordt nog wel spannend... we zullen zien. Intussen is het Mgr. Hendriks duidelijk dat het aan de mensen van Limmen niet zal liggen.

Bron: https://www.arsacal.nl (website van Mgr. Hendriks)
Informatie over het orgel: Peter Rijs (dirigent-organist Corneliusparochie)